1. Made in China
    23/9/2017–18/3/2018

   2. Made in China - Armando & meesterwerken uit de Qing-dynastie

    Vanaf 23 september 2017 is in MOA | Museum Oud Amelisweerd de tentoonstelling Made in China - Armando & meesterwerken uit de Qing-dynastie te zien. Made in China onderscheidt zich door de focus op klassieke Chinese schilderkunst, kalligrafie en een zeer diverse selectie exportkunst. Ook Armando is vertegenwoordigd in de tentoonstelling: zijn werk blijkt verrassend veel overeenkomsten te hebben met Chinese kunst uit de achttiende eeuw.

    Kantonese kunstnijverheid van grote klasse 
    Met Made in China stelt MOA de geschiedenis centraal van het landhuis waarin het museum gevestigd is. Het prachtig bewaard gebleven en in Nederland unieke achttiende-eeuwse Chinese behang van het huis, is te zien samen met voorbeelden van exportkunst uit dezelfde periode. De tentoonstelling laat fraai gedecoreerd lakwerk, waaiers, textiel, keramiek en zilverwerk zien van de hoogst mogelijke kwaliteit, speciaal voor de westerse elite geproduceerd in Kanton. Topstuk uit de tentoonstelling is een achtdelig kamerscherm van Chinees lakwerk, zeer gedetailleerd beschilderd met goud. Ook de zijden beddensprei, geborduurd met fazanten en bloemen, behoort tot de hoogtepunten. De voorwerpen zijn, net als het behang, goede voorbeelden van de hang naar exotisme bij de vroegmoderne Europese elite. 

    Schilderkunst van beroemde Chinese meesters
    Ook toont Made in China werken die gemaakt en verzameld zijn door de Chinese elite tijdens de Qing-dynastie, het fin de siècle van de klassieke Chinese cultuur. Niet eerder is in een Nederlands museum op deze manier aandacht gevestigd op achttiende-eeuwse autonome Chinese schilderkunst. Achttien topschilderijen van de belangrijkste Chinese meesters zijn te zien, waaronder hangrolschilderingen van de beroemde Wang Hui (1632-1717) en Jin Nong (1687-1733). Deze absolute meesterwerken komen bijna allemaal uit de collectie van het Guangdong Museum in China en zijn nu voor het eerst in Europa te zien. De kalligrafieën die op bijna alle Chinese schilderijen prijken, zijn grotendeels vertaald en op bijzondere wijze opgenomen in de tentoonstelling.

    Chinese invloeden in de kunst van Armando
    Vertrouwd onderdeel van MOA's tentoonstellingen is het werk van Armando, dat altijd in relatie tot de overige stukken wordt getoond. Armando's kijk op het landschap kent veel overeenkomsten met de Chinese traditie. Armando is een van de weinige westerse kunstenaars die naast horizontale ook verticale landschappen maakt, vergelijkbaar met de beeldverhouding van de Chinese hangrolschilderijen. Ook is de nietigheid van de mens, net als bij de Chinese landschapsschilders, een belangrijk thema in zijn werk. Made in China laat twaalf werken van Armando zien, variërend van tekeningen met Oost-Indische inkt tot landschappen.

    Made in China is te zien vanaf 23 september 2017 t/m 18 maart 2018.
    Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. In onze museumwinkel is deze verkrijgbaar voor € 15,-. 

    Let op: voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van 2 euro.
    Li Jian - Hangrolschilderij Landschap 1747-1799/2
    Foto: Ernst Moritz/1
    /1
  1. Tentoonstellingen