Gedragscode formeel aangeboden aan de Autoriteit Persoonsgegevens

Onlangs is de “nieuwe” gedragscode voor onderzoek en statistiek formeel aangeboden aan de AP. Deze code is gebaseerd op de AVG die op 25 mei 2018 in werking is getreden en is samengesteld door VBO, VSO en MOA. De eerste gesprekken over een nieuwe code dateren van februari 2016! Het is nu februari 2021 en dus vijf jaar verder. De achtergrond van deze vertraging moet vooral gezocht bij de AP. Vele wisselingen van de wacht, waardoor er steeds met andere gesprekspartners moest worden overlegd, misverstanden over wifi-tracking en passantentellingen, het karakteriseren van de conceptcode als een receptenboek etc.

Om met dat laatste te beginnen. De opstellers waren voornemens om niet alleen statistisch onderzoek in de code op te nemen, maar ook analytics onderzoek, zoals webanalytics. Wij zien dat als een onderdeel van ons werkveld en moet dus in onze gedragscode benoemd worden. Dat zag de AP heel anders, het was te veel, het onderscheid vond men lastig, kort om men kon het niet overzien. Men zag het als verschillende recepten, zo zei men. Er is toen besloten dat deel uit de code (voorlopig) te schrappen. Ook het deel passantentellingen, eerder benoemd als wifi-tracking t.b.v. statistisch onderzoek, moest een aparte plek krijgen in de code en werd toegevoegd als addendum aan de code.

Het feit is dat er geen nieuwe code is en dat er nog steeds gewerkt wordt op basis van de gedragscode, die in 2010 door de AP is goedgekeurd. Terwijl die na vijf jaar herzien zou moeten worden. Echter:

“De Gedragscode voor onderzoek en statistiek is en blijf bindend krachtens verenigingsrecht van alle drie betrokken brancheorganisaties, MOA,VBO,enVSO. Het feit dat de goedkeuring van de Autoriteit Persoonsgegevens) is vervallen, is hiervoor niet relevant. Alleen de algemene vergaderingen van de brancheorganisaties, die de Gedragscode hebben aangenomen zouden kunnen besluiten om de Gedragscode buiten werking te stellen.”

Het laatste jaar zijn er grote stappen gezet om te komen tot een nieuwe code, die AVG-proof is. Afgelopen week was het zo ver. De code werd formeel ingediend. Naar verwachting zal de AP binnen 6 weken reageren en is er daarna nog een mogelijkheid voor derden om er iets van te vinden.

Zodra de goedkeuring er is zullen we nader ingaan op de verschillen tussen de nieuwe en de oude code. Maar eerst maar duimen dat de AP haar zegen eer over uit spreekt.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.