In het vierde kwartaal hebben reclame- en marktonderzoekbureaus meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een minimale omzetstijging (0,1 procent) volgde op 2,5 jaar met dalende omzetten. Vooral de omzetstijging van 0,3 procent in het reclamewezen droeg hieraan bij. De omzetten van markt- en opiniebureaus dalen al sinds eind 2011. In het vierde kwartaal van 2013 kromp de omzet met 0,5 procent.

Over heel 2013 is de omzet in het reclamewezen en marktonderzoek met 3,6 procent gedaald. Het reclamewezen deed het met een omzetdaling van 4,1 procent een stuk slechter dan de markt- en opiniebureaus (–1,9 procent).

Forse toename faillissementen

In het vierde kwartaal van 2013 zijn 52 reclame- en marktonderzoekbureaus failliet gegaan, een toename van bijna 11 procent. Het aantal faillissementen was in 2013 een stuk hoger dan de voorgaande jaren. De afgelopen vijf jaar gingen er per kwartaal gemiddeld 40 bedrijven failliet. Alleen in 2009 zijn per kwartaal meer faillissementen uitgesproken.

In heel 2013 zijn 174 faillissementen uitgesproken, 10 procent meer dan in 2012, en naar verhouding meer markt- en opinieonderzoekbureaus dan reclamebureaus.

Positievere verwachtingen

Over het eerste kwartaal van 2014 zijn de ondernemers in de reclamebranche iets positiever. Tien procent van de ondernemers verwacht dat het economisch klimaat zal verbeteren. De afgelopen jaren waren de verwachtingen hierover negatief. De ondernemers zijn nog altijd negatief over het personeelsbestand. Ze verwachten dat de personeelssterkte in het eerste kwartaal van 2014 zal afnemen. Zij hebben wel een positieve omzetverwachting voor het eerste kwartaal van 2014. Per saldo verwacht 6 procent van de ondernemers een omzetstijging, bijna 7 procent denkt de prijzen te verhogen.


Omzetontwikkeling reclamewezen en marktonderzoek

CBS1Statline: Zakelijke dienstverlening; omzetontwikkeling


Uitgesproken faillissementen reclamewezen en marktonderzoek

CBS2Statline: uitgesproken faillissementen


Verwachtingen reclamewezen en marktonderzoek

CBS3Statline: Conjuntuurenquête Nederland

Bron: CBS Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening, vierde kwartaal 2013

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.