CSCS met SPSS-licenties begrijpen en gebruiken

SPSS, “Statistical Package for the Social Sciences”, is onderdeel van CSCS (Crayon Statistics Collaboration Solution). Ooit ontwikkeld in 1968 door Norman Nie en Hadlai Tex Hull als een statistisch computerprogramma voor de sociale wetenschappen. In 2009 werd SPSS door IBM overgenomen en toegevoegd aan het IBM-productportefeuille.

Sinds enkele jaren heeft Crayon SPSS toegevoegd aan het CSCS-pakket. Binnen Crayon heeft zich een groot team gespecialiseerd in datavisualisatie en statistieken. Waar in het verleden SPSS met name werd gebruikt in de sociale wetenschappen, wordt SPSS ook grootschalig gebruikt bij marktonderzoek, fraude detective en beleidsonderzoek.

SPSS-versies 1 tot 27

In Juni 2020 is door IBM versie 27 gelanceerd. IBM blijft de oudere versies ondersteunen, echter maar voor een paar jaar. Op dit moment biedt IBM enkel nog support vanaf versie 24. Binnen CSCS biedt Crayon de nieuwste SPSS-versie aan, maar kan er ook voor een oudere versie gekozen worden.

Authorized vs Netwerk-licentie

Afhankelijk van de wensen kan binnen Crayon gekozen worden voor Authorized of Netwerk-licenties. De belangrijkste punten even op een rijtje:

Authorized licentie

De afgegeven licentie kan slechts gebruikt worden door 1 persoon. De licentie wordt geïnstalleerd op een specifieke PC of laptop en kan niet worden gedeeld of worden gebruikt via een server.

Netwerk-licentie

Met een netwerk-licentie kan SPSS worden geïnstalleerd op een server, of op een desktop, verbonden met een netwerk/Cloud. Deze licenties zijn niet gebonden aan één gebruiker, maar zijn te gebruiken door meerdere medewerkers binnen de organisatie. De kosten worden bepaald door het maximale aantal mensen dat tegelijkertijd van de SPSS-licentie gebruik maakt. Bijvoorbeeld: Bij 5 Netwerk-licenties kan iedereen die toegang heeft tot deze licenties gebruik maken van SPSS, maar kunnen er maar 5 mensen tegelijk SPSS gebruiken. Een 6e persoon krijgt pas toegang tot het programma wanneer een andere gebruiker zich afmeldt. ICT kan de licenties beheren en monitoren wat het ideale aantal is op basis van het gelijktijdig gebruik. Crayon biedt natuurlijk hulp en ondersteuning bij de installatie en monitoring.

Welke licentie het meest loont is afhankelijk van het type bedrijf, de grootte van het team, de lopende projecten met SPSS, de drukke periodes ofwel het dagelijkse gebruik van SPSS. Ook thuis- vs op kantoor werken en partime vs fulltime spelen hier een rol in.

Meer weten over onze CSCS met SPSS-licenties? Laat je gegevens hier achter, dan nemen we contact met je op.

Maak kennis met de SPSS-bundels binnen CSCS!

Binnen de Crayon Crayon Statistics Collaboration Solution (CSCS) is er een ruime keuze uit beschikbare SPSS-bundels en mogelijkheden om SPSS-licenties toe te voegen. Slechts een deel van een bundel afnemen of je bundel helemaal zelf samenstellen kan natuurlijk ook!

Lees hier alle over de SPSS-bundels

 

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.