MOA - AVG in de praktijk – Overheidssector

Docent
Alexander Singewald
Menno Urbanus

Categorie
Insights
Datum:
7 sept 2023

Tijd: 13:30 - 16:30 uur

Inleiding

[speciale sessie voor overheidsopdrachtgevers en daarvoor werkende onderzoeksorganisaties] 

Als overheidsopdrachtgever ben je minder vrij dan een opdrachtgever uit de particuliere sector. En als daarvoor werkende onderzoeksorganisatie dus ook. Tijdens deze informatieve sessie voor zowel opdrachtgever als bureau kijken we naar de AVG in de praktijk. 

Inhoud

Als overheidsopdrachtgever ben je minder vrij dan een opdrachtgever uit de particuliere sector. En als daarvoor werkende onderzoeksorganisatie dus ook. Tijdens deze informatieve sessie voor zowel opdrachtgever als bureau kijken we allereerst naar de grondslag.   

Ontdek alles over het wel of niet gebruiken van het gerechtvaardigd belang als grondslag, toestemming van respondenten en wettelijke verplichtingen die aan overheidsinstanties zijn opgedragen. En in hoeverre wetgeving uit de EU of uit een formele wet hierop van invloed zijn. 

We bespreken verder de eigen versie van de verwerkingsovereenkomst voor de overheid en werpen een blik op de algemene voorwaarden van de overheid Ariv of Arvodi. Ook de standardclauses voor het verwerken van de gegevens buiten de Europese Unie stippen we even aan.  

Als dit allemaal helder is kan worden gestart met het uitvoeren van het statistisch onderzoek. Ook hier geldt: It takes two to tango - verwerkingsverantwoordelijke en verwerker. 

Tot slot nemen we tijdens deze training alle normen onder de loep die relevant zijn wanneer er gewerkt wordt met overheidsdata en die samenkomen in de Gedragscode: 

  • Privacy: Over de principes van onderzoek en de rechten van respondenten 
  • Provenance: Over dataverzameling (ongeacht de methode) 
  • Security: Over de minimale maatregelen voor beveiliging van onderzoeksgegevens 
  • Stewardship: Over procedures en voorwaarden voor goed databeheer  
  • Handhaving: Over de klachtenregeling en geheimhouding 

Deze training vindt plaats via Microsoft Teams.

Doel

Bekend worden met implicaties AVG voor overheidsopdrachtgevers en daarvoor werkende onderzoeksorganisaties.

Kosten

MOA-leden* € 300,-- excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 300,-- excl. BTW
Niet-leden € 435,-- excl. BTW
Lesmateriaal is inbegrepen.
 

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

INSCHRIJVEN In-company training aanvragen
Doelgroep
Praktische informatie
Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar info@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via info@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Heeft u vragen over deze workshop? 

Via het telefoonnummer 020 5 810 710 kom je direct in contact met één van onze MOA-medewerkers of stuur een mail naar opleidingen@moa.nl . Wij helpen je graag verder met al je vragen! De MOA is bereikbaar op alle doordeweekse dagen van 08.30 tot 17.30 uur.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.