1. Over MOA

   1. Wat is MOA?

    MOA is een huis van kunst in de natuur. Het museum toont drie collecties in samenhang: de breedste en grootste collectie werken van Armando, top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd en unieke Chinese en andere historische behangsels.

    MOA is gelegen in het hart van landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, op een steenworp afstand van Utrecht. Het achttiende-eeuwse landhuis waarin MOA is gevestigd, was ooit het buitenverblijf van koning Lodewijk Napoleon en behoort vandaag de dag tot de top-100 Rijksmonumenten. 

    Omdat het huis nooit intensief bewoond is geweest, zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Een beroemd voorbeeld is het unieke Chinese behang dat de salons op de bel-etage siert. MOA beheert een brede collectie werken van kunstenaar Armando en biedt halfjaarlijks wisselende tentoonstellingen waarin huis, behang en spraakmakende kunst met elkaar worden verbonden. 

    Een bezoek aan MOA is goed te combineren met een wandeling in de bosrijke omgeving en een lunch bij biologisch landgoedcafé de Veldkeuken.


   2. Ontstaansgeschiedenis

    Vanaf augustus 2012 is het landhuis Oud Amelisweerd in beheer bij de Stichting Museum Oud Amelisweerd. Daarmee kwam een einde aan jaren van leegstand en tijdelijke bewoning. Het landhuis werd gerestaureerd door de gemeente Utrecht. Het naastgelegen koetshuis is voorjaar 2015 opgeleverd. Behalve restaurant De Veldkeuken is hier het bezoekerscentrum Amelisweerd en de MOA-museumwinkel gevestigd . De Armando Collectie van het voormalig Armando Museum uit Amersfoort heeft in MOA een waardig thuis gevonden.
   3. Arrangementen

    MOA is een bijzondere plek. Het is een huis van kunst te midden van een groene oase, op een steenworp afstand van Utrecht en gemakkelijk te bereiken via de A12. Of u nu de juiste locatie zoekt voor een debatsessie, heidag of productpresentatie of voor een inspiratiemoment, lezing of managementoverleg, u kunt bij ons terecht voor een sfeervolle en geslaagde invulling hiervan. 

    In combinatie met een 100% biologische lunch, borrel of diner van restaurant De Veldkeuken, het plukken van een zomerboeket in Amelis’hof - de eeuwenoude tuin van Oud Amelisweerd - of een wandeling over het landgoed, krijgt uw initiatief bij ons extra bezieling en inspiratie.

    Een arrangement bij MOA bevat een ruimte in het museum voor een dagdeel of een dag, de entree voor het museum op dezelfde dag en een rondleiding door een van onze medewerkers. Koffie, thee en koekjes zijn bij elk arrangement inbegrepen. Lunch, diner en borrel worden verzorgd door De Veldkeuken, onze landgoedpartner gevestigd in het Koetshuis, en kunnen in overleg als supplement worden bijgeboekt. Zie onder het kopje 'Ontdek het landgoed' een overzicht van de mogelijke arrangementen.
   4. Missie

    MOA is een huis van kunst in de natuur. MOA toont drie collecties in samenhang: de Armando Collectie, de buitenplaats en het Chinese Behang. MOA onderzoekt de wezenlijke en universele relatie tussen de mens en zijn natuur in verleden, heden en toekomst.
   5. Vacatures

    Vrijwilligers
    MOA is altijd op zoek naar vrijwilligers. We zoeken mensen die geïnspireerd zijn door onze missie en graag een bijdrage leveren aan het museum. Er zijn vrijwilligersplaatsen beschikbaar in de volgende functies: medewerkers voor de museumwinkel, suppoosten voor het landhuis, rondleiders, documentatiemedewerkers en het back-up team dat de museumstaf ondersteunt in verschillende taken rondom de op- en afbouw van tentoonstellingen en evenementen. Voor meer info: Astrid van der Stijl, info@moa.nl, T 030 890 54 60.

    Stages 
    Op dit moment zijn er helaas geen stageplaatsen beschikbaar bij MOA. Wellicht komen er op termijn weer mogelijkheden voor stages op het gebied van onderzoek, pr & communicatie en tentoonstellingsbouw. Voor meer info: Myranda van den Hoogen, mvandenhoogen@moa.nl
   6. Bestuur

    MOA wordt geëxploiteerd door de Stichting Museum Oud Amelisweerd. Deze stichting wordt geleid door een bestuur van twee personen. 

    De bestuursleden van MOA zijn:
    Ari Doeser, voorzitter
    Walter de Zeeuw, penningmeester

   7. Museale inrichting

    De monumentale waardes van landhuis Oud-Amelisweerd vroegen om een bijzondere benadering van het ontwerp van het museum. Soda heeft het ontwerp voor de inrichting van het museum gemaakt.  Bij dit ontwerp was het monument telkens startpunt van handelen. Op de bel-etage staan de historische interieurs met hun unieke 18e- en 19e-eeuwse wanddecoraties centraal. Het getoonde ruimtelijk werk van Armando gaat er een dialoog mee aan. Op de 1e verdieping, waar de historische behangsels slechts fragmentarisch overgeleverd zijn, is, na stabilisatie van de fragmenten, een nieuwe linnen bespanning aangebracht die de fragmenten beschermt en een synergie tot stand brengt tussen de geschiedenis van het huis en de nieuwe laag in de bewoningsgeschiedenis; het werk van Armando. Op de zolder, waar zich het documentatiecentrum bevindt, is een heldere scheiding tussen de museumfunctie en het monument aangebracht. In dit contrast worden zowel de nieuwe museale functie als het monument geaccentueerd.
   8. Veelgestelde vragen

    Wanneer is het museum geopend?
    Dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

    Is het mogelijk om ruimtes te huren in MOA voor bijvoorbeeld een vergadering of feest?
    Het is alleen op maandag mogelijk De Verdieping te huren voor een vergadering of (cultureel) evenement. Op andere dagen is het mogelijk de theaterzaal (max 50 personen) of een andere kamer van het Koetshuis te huren. Ook is het mogelijk om buiten de openingstijden uw burgerlijk huwelijk in het museum te sluiten. Vanwege het kwetsbare karakter van huis en interieur is het geven van een feest niet mogelijk. Wij verwijzen u daarvoor graag naar de De Veldkeuken in het nabijgelegen koetshuis. Voor meer informatie over mogelijkheden en prijzen: info@moa.nl, T 030 890 54 60. 

    Kan ik een arrangement boeken met bezoek aan MOA en een lunch/high tea of borrel in De Veldkeuken?
    Het is mogelijk om uw bezoek aan MOA en De Veldkeuken te combineren. Kijk onder het kopje 'Ontdek het landgoed' voor een overzicht van bijzondere arrangementen die MOA biedt.

    Wat is er te doen voor kinderen?
    Samen met De Veldkeuken organiseert MOA educatieve programma’s voor kinderen. In het museum kunnen kinderen met een eigen route de tentoonstelling bekijken.

    Zijn er speciale voorzieningen voor mindervaliden?
    Vanwege het authentieke en monumentale karakter van het landhuis is MOA beperkt toegankelijk voor mindervaliden. De beheerder helpt bij de entree van het landhuis en er is een traplift die toegang biedt tot de 1e en 2e verdieping. De (invaliden) toiletten bevinden zich in het naastgelegen koetshuis. 

    Zijn er speciale voorzieningen voor baby’s en jonge kinderen?
    Kinderwagens mogen het museum in, rugdragers niet. Deze moeten worden ingeleverd bij de garderobe in het koetshuis. Het verschonen van baby’s kan in het naastgelegen koetshuis. 

    Zijn er speciale voorzieningen voor blinden/slechtzienden?
    Blindengeleidehonden kunnen helaas niet toegelaten worden tot het museum. Taststokken zijn uiteraard toegestaan. Voor mensen die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mag één begeleider gratis mee.

    Is er een garderobe/zijn er kluisjes?
    Het koetshuis beschikt over een garderobe en kluisjes voor tas en/of rugzak. (Hand)tasjes (max A3 groot) mogen mee het museum in.

    Mag ik foto’s maken in het museum?
    Foto’s maken zonder flits en video’s zonder licht is toegestaan maar uitsluitend voor privégebruik. Het is niet toegestaan foto-, video- en filmopnamen te maken waarbij gebruik wordt gemaakt van lampen, flitsapparatuur en/of statieven zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van MOA. 
   9. Pers

    Voor uitgebreidere informatie, meer beeldmateriaal of andere persvragen: pr@moa.nl, T 030 890 54 60. Aan het gebruik van het door het MOA beschikbaar gestelde beeldmateriaal zijn voorwaarden verbonden. Voor het aanvragen van beeldmateriaal voor duplicatie en commercieel gebruik: pr@moa.nl, T 030 890 54 60.
    Vanaf 1 december 2014 is MOA officieel: Geregistreerd Museum./1
   10. Documentatie

    Tentoonstellingen en activiteiten
    MOA Landhuis en Koetshuis. Foto: Martine Stig/1
    Chinese behang, Vogeltjeskamer. Foto: Ernst Moritz/1
    Tentoonstelling 'Armando 85' (19 september 2014 - 21 maart 2015). Foto: Mike Bink Fotografie/1
    Tentoonstelling 'Armando in het woud' (22 maart -31 augustus 2014). Foto: Ernst Moritz/1
    Tentoonstelling 'Armando 85' (19 september 2014 - 21 maart 2015). Foto: Mike Bink Fotografie/1
    Tentoonstelling 'Armando in het woud' (22 maart -31 augustus 2014). Foto: Ernst Moritz/1
    tentoonstelling Armando in het woud (22 maart -31 augustus 2014). Foto: Ernst Moritz/1
    Stil Leven. Stephan Vanflteren & Armando Foto: Servaas Van Belle/1
    Tentoonstelling 'Armando in het woud' (22 maart -31 augustus 2014). Foto: Ernst Moritz/1
    Stil Leven. Stephan Vanfleteren & Armando. Foto: Servaas Van Belle/1