UvA - Masterclass Beleidsonderzoek voor Nieuwe Tijden

Categorie
onderzoek
Datum:
23 nov 2021

Tijd: 14:00 - 17:00 uur

Inleiding

uvalogo grote typografie NL academyIn deze masterclass bespreken we hoe beleidsonderzoek (waar beleidsevaluatie een onderdeel van is) een rol kan spelen in het tot stand brengen van beter beleid. Dit doen we langs twee invalshoeken:

  1. We gaan in op hoe beleidsonderzoek kan helpen beter zicht en grip te krijgen op een beleidsomgeving die dynamischer en kritischer is. En hoe beleid geformuleerd en geïmplementeerd kan worden in een dergelijke ambigue omgeving.
  2. Door van relatief nieuwe ontwikkelingen binnen het beleidsonderzoek te laten zien wat ze kunnen.

Inhoud

Onder leiding van dr. Jos Mevissen komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Wat is de actuele functie van beleidsonderzoek in de huidige samenleving?
  • Hoe maak je beleidsonderzoek bruikbaar bij beleidsontwikkeling, implementatie en evaluatie? Hoe ga je om met uitdagingen?
  • Welke benaderingen van beleid zijn er en wat betekenen die voor de opzet van beleidsonderzoek en de rol van de onderzoeker?
  • Wat heb ik aan een beleidstheorie en hoe kan deze optimaal worden gebruikt?
  • Wat zijn onderzoekstechnieken die tussen een kwantitatieve en kwalitatieve aanpak in liggen en wat voegen die toe?
  • Wat heb ik aan big data; wanneer en waarvoor zijn ze wel en niet nuttig?
  • Welke onderzoeksmethoden kan ik inzetten om de afstand tussen burgers, zorgcliënten, werkzoekenden en beleid te overbruggen?

Na afloop ontvang je een certificaat van deelname van de Universiteit van Amsterdam.

Docenten

De modules worden verzorgd door zeer ervaren sprekers uit wetenschap, beleidsonderzoek en beleid: Prof. dr. Tineke Abma (AmsterdamUMC en Leyden Academy on Vitality and Ageing), Prof. Dr. Hans Boutellier (VU), drs. Jeroen Kerseboom (Tweede Kamer), Prof. Dr. Frans Leeuw (emeritus Universiteit van Maastricht), Dr. Barbara van Mierlo (Wageningen University and Research), Dr. Valérie Pattyn (RUL), Drs. Ing. Lucien Vermeer (ICTU/Ministerie van BZK) en Dr. Miranda Witvliet (Regioplan Beleidsonderzoek).

Voor wie

Dit programma is voor o.a. onderzoekers, bestuurskundigen of managers bij de landelijke, provinciale, gemeentelijke overheid, leden van Rekenkamers of medewerkers van adviesbureaus.

Data & tijden

Module 1: 23 november 2021
Jos Mevissen & Hans Boutellier
Module 2: 30 november 2021
Frans Leeuw & Jos Mevissen
Module 3: 7 december 2021
Frans Leeuw & Lucien Vermeer
Module 4: 14 december 2021
Valérie Pattyn & Miranda Witvliet
Module 5: 11 januari 2022
Tineke Abma
Module 6: 18 januari 2022
Barbara van Mierlo
Module 7: 25 januari 2022
Jeroen Kerseboom (zo mogelijk op locatie Tweede Kamer)

Tijden & locatie

Op alle (dins)dagen zal er sprake zijn van een live bijeenkomst in Amsterdam, van 14.00 tot 19.00 uur (inclusief een maaltijd).

Gezien het interactieve en intensieve karakter van deze masterclass is er maximaal plaats voor 18 deelnemers.

Aanmelden met korting

Voor meer informatie kun je de brochure aanvragen. Leden van de MOA ontvangen 10% korting op de deelnameprijs. Vul op het inschrijfformulier onder ‘Bijzonderheden’ in: MOA-BO21 en je betaalt € 2.515,50 i.p.v. € 2.795. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw.

Vragen over het programma?

We vernemen het graag. Neem contact op met Maartje Luinenburg E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., M: 06 41508690.

Over UvA Academy

Je blijven ontwikkelen op academisch niveau en tegelijk je carrière een boost geven? UvA Academy maakt de meest recente inzichten uit wetenschap en praktijk toegankelijk voor alle professionals. Onze kortlopende cursussen, masterclasses en executive programma’s helpen je om te gaan met vraagstukken van vandaag en morgen.

Kosten

Voor meer informatie kun je de brochure aanvragen. Leden van de MOA ontvangen 10% korting op de deelnameprijs. Vul op het inschrijfformulier onder ‘Bijzonderheden’ in: MOA-BO21 en je betaalt € 2.515,50 i.p.v. € 2.795. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw.

INSCHRIJVEN
Praktische informatie

Heeft u vragen over deze bijeenkomst?

Via het telefoonnummer 020 5 810 710 kom je direct in contact met één van onze MOA-medewerkers of stuur een mail naar opleidingen@moa.nl. Wij helpen je graag verder met al je vragen! De MOA is bereikbaar op alle doordeweekse dagen van 08.30 tot 17.30 uur.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.