Wat zijn de rechten en de plichten van werknemers als het gaat om het coronavaccin?

In volle vaart is het vaccineren tegen het coronavirus sinds januari 2021 in Nederland gestart.


De hoop is dat zoveel mogelijk personen dit vaccin nemen. Het lijkt erop dat het virus alleen onder controle kan worden gehouden bij een hoge vaccinatiegraad. De verwachting is dat het tot na de zomervakantie zal duren totdat iedereen, die wil, gevaccineerd is. Mogelijk kunnen werknemers na de zomer dus weer vaker op kantoor werken en kunnen we het leven weer 'normaal' oppakken.

Het coronavaccin heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers. Welke rechten en plichten gelden er? In dit artikel worden drie veelvoorkomende vragen besproken.


1. Kunnen werknemers worden verplicht om het coronavaccin te nemen?

Het antwoord op deze vraag luidt negatief. In Nederland geldt namelijk geen vaccinatieplicht. Ieder persoon mag vrijwillig beslissen om zich te laten vaccineren. In sommige Europese landen geldt wel een vaccinatieplicht. Zorgmedewerkers in Italië moeten zich bijvoorbeeld verplicht inenten tegen het coronavirus. In Nederland is dit niet het geval.

2. Mag een werkgever een werknemer vragen of hij/zij is gevaccineerd?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verbiedt de verwerking van bijzondere persoonsgegevens, waaronder gezondheidsgegevens. Een werkgever mag niet aan de werknemers vragen of zij zich willen laten vaccineren en of zij dat hebben gedaan. Mocht een werkgever dat toch vragen dan is de werknemer niet plicht om daarop antwoord te geven. Werknemers mogen het uit eigen beweging uiteraard wel mededelen aan de werkgever. De werkgever mag deze medische gegevens niet registreren.

3. Wat kan een werkgever doen als een werknemer twijfelt aan het vaccin?

Een werkgever heeft de plicht om een veilige werkomgeving te verzorgen voor de werknemers. Het is daarom ook belangrijk om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Hoe meer werknemers gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans dat er besmettingen zullen plaatsvinden op de werkvloer.

Het is belangrijk dat werkgevers het belang van de vaccinatie benadrukken en in gesprek gaan met werknemers. Waar zitten zorgen? Wat voor vragen spelen bij werknemers? Op de site van de Rijksoverheid is bijvoorbeeld informatie over het vaccin te lezen.

Ook kunnen werkgevers werknemers wijzen op hun rechten. Een niet buiten werktijd te plannen vaccinatie valt onder calamiteiten- en ander kort verzuimverlof en geeft de werknemer recht op verlof met behoud van loon voor de benodigde tijd.

 

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.