Huisdier mee naar het werk?

Sinds de coronacrisis zijn huisdieren steeds meer gewild. Mensen zitten veel thuis, dus waarom ook niet? Wel kan er een probleem ontstaan wanneer iedereen massaal weer naar de werkvloer mag. Wat te doen met alle huisdieren dan? De afgelopen zomer werden dierenopvangcentra overspoeld met dieren omdat hun baasjes het huis uit mochten voor werk. Is het dan niet makkelijker om het huisdier mee te nemen naar werk?

De rechtbank Rotterdam heeft hierover geoordeeld dat dit niet het geval is als de arbeidsomstandigheden van de werknemers daarmee in het geding komen. In deze zaak ging het erom dat de werkgever een hond meenam naar kantoor. Een van de werknemers was allergisch voor hondenharen en werd ziek. De bedrijfsarts legt haar ziekteverzuim in verband met de hond op kantoor. De werkgever voert enkele aanpassingen door op de werkvloer (bijvoorbeeld een luchtverfrissingsapparaat), maar hij blijft de hond meenemen naar kantoor. Volgens het UWV voldoet de werkgever hiermee niet aan de re-integratie van de werknemer. De werknemer verzoekt bij de rechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst met toekenning van een transitievergoeding en een aanvullende billijke vergoeding. Zij vindt namelijk dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.


De kantonrechter merkt op dat de situatie waarin een werknemer arbeidsongeschikt is geworden als gevolg van verwijtbaar onvoldoende zorg van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden hier een voorbeeld van is. In art. 3 van de Arbowet is immers bepaald dat de werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers en daartoe een beleid voert dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden.

In dit geval heeft de werkgever onvoldoende zorg gedragen voor een gezonde werkomgeving en daarom handelt hij ernstig verwijtbaar volgens de rechter. Verder stelt de rechter voorop dat het houden van een hond op een kantoor geen algemeen normaal gebruik is en dat de hond niet al bij aanvang van het dienstverband op kantoor was, zodat de werknemer geen rekening hoefde te houden met de aanwezigheid van een hond op kantoor. De kantonrechter oordeelt dat wanneer een werknemer hinder ondervindt van de hond - dat kan allergie zijn maar bijvoorbeeld ook angst - en wel zodanig dat dit van invloed is op de gezondheid en het welbevinden van de werknemer, een werkgever maatregelen dient te nemen. De meest voor de hand liggende maatregel is in dat geval het thuislaten van de hond.

Een hond op de werkvloer kan een echte sfeermaker zijn, houd wel rekening mee dat als door de hond de arbeidsomstandigheden van de werknemers in het geding komen, de hond waarschijnlijk niet meer welkom zal zijn.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.