Coronamaatregelen en een beroep op calamiteiten- en/of kortdurend zorgverlof

Ter voorkoming van de verdere verspreiding van de omikron-variant van corona, heeft de overheid nieuwe maatregelen getroffen. Eén van deze maatregelen is dat de scholen weer dicht moeten. Hoewel de noodopvang open blijft voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen, zullen de alarmbellen van andere ouders weer gaan rinkelen, want waar kunnen de overige kinderen heen en wat moet je doen als je als ouder geen opvang kunt regelen? Kunnen werknemers een beroep doen op het calamiteiten- of het kortdurend zorgverlof?


Het antwoord op deze vraag is dat het niet mogelijk is om beroep te doen op het calamiteiten- of kortdurend zorgverlof.

Zeer bijzonder persoonlijke of onverwachte situaties komen in aanmerking voor het calamiteitenverlof. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan een ziek kind dat plotseling van school opgehaald moet worden. Het sluiten van de basisscholen is echter één week van tevoren gemeld, waardoor er dus geen sprake is van een calamiteit. Als de nieuwe maatregel van het sluiten van de scholen één dag van tevoren gemeld was geweest, dan zou het een ander verhaal zijn.

Verder is er ook geen sprake van noodzakelijke verzorging met betrekking tot ziekte. Om die reden kan er ook geen beroep worden gedaan op het kortdurend zorgverlof. Dit verlof kan bijvoorbeeld wel gebruikt worden als de werknemer een thuiswonend ziek kind, ouder of partner zou moeten verzorgen en als deze werknemer op dat moment de enige zou zijn die de zieke kan verzorgen.

Concluderend kan gesteld worden dat er geen wettelijke kaders zijn die in deze situatie voorzien. Het is daarom belangrijk dat de werknemer in gesprek gaat met de werkgever om hier onderlinge afspraken over te maken. Zo zou er bijvoorbeeld gekozen kunnen worden om vakantieverlof op te nemen of een tijd voor tijd regeling te treffen. De overheid heeft ook benadrukt dat zij hoopt op flexibiliteit in het vinden van een passende oplossing.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.