Invloed aangepaste telecomwet op telefonisch onderzoek

Bijna dagelijks ontvangt de MOA vragen van aangesloten partners. In het afgelopen jaar van bijna 200 aangesloten leden! De aard van de vragen is zeer divers. Het beantwoorden van de vragen gebeurt door experts van binnen en buiten de MOA. Indien de vragen geen dagdelen aan consultancy uren vragen, dan is het MOA-advies gratis. In de MOA Flash zullen we maandelijks een of meer vragen de revue laten passeren.

Invloed aangepaste telecomwet op telefonisch onderzoek
Tot voor kort konden de onderzoekbureaus altijd telefoonnummers van bijvoorbeeld een specifiek gebied in Nederland aankopen, controleren bij onderzoekfilter en dan bellen. Onze huidige leveranciers geven aan geen nummers meer te kunnen leveren. Wat is het effect van de gewijzigde telecomwet op onaangekondigd telefonisch marktonderzoek en welke leveranciers leveren nog wel telefoonnummers van consumenten?

 

VRAAG

Door het veranderen van de telecomwet lijkt het niet meer mogelijk om onaangekondigd telefonisch onderzoek onder consumenten te doen.

Tot voor kort konden de onderzoekbureaus altijd telefoonnummers van bijvoorbeeld een specifiek gebied in Nederland aankopen, controleren bij onderzoekfilter en dan bellen. 

Onze huidige leveranciers geven aan geen nummers meer te kunnen leveren. 

  1. Wat is het effect van de gewijzigde telecomwet op onaangekondigd telefonisch marktonderzoek? 
  2. Welke leveranciers leveren nog wel telefoonnummers van consumenten?

ANTWOORD

Er is bij de aanpassing van de telecomwet (26 januari 2021) NIETS veranderd voor telefonisch marktonderzoek. Er is geen opt-in voor (onaangekondigd) telefonisch onderzoek. Je mag dus gewoon bellen en het onderzoekfilter blijft een opt-out. Dat is op verzoek van de MOA expliciet via Tweede Kamervragen (van de Christen Unie) aan de minister gevraagd. Wij hebben zwart op wit dat telefonisch marktonderzoek dus niet onder de nieuwe opt-in regeling valt.

Iets anders is dat leveranciers waarschijnlijk geen brood meer zien in het aanschaffen van telefoonnummers omdat door die aanpassing van de wet de vraag naar telefoonnummers voor een belangrijk deel is weggevallen. Dus indirect raakt de wijziging van de telecomwet dus wel de onderzoekwereld voor wat betreft (onaangekondigd) telefonisch markonderzoek. 

De MOA zal dit op korte termijn bespreekbaar maken in de cluster belangenbehartiging van de sectie bureaus. Mogelijkheid is om bij alle afnemers van het onderzoekfilter na te gaan of bij hen hetzelfde speelt. Wellicht mogelijkheden via gezamenlijke inkoop of inkoop bij éen leverancier door alle betrokken bureaus.

Wim van Slooten

Amsterdam, 21 april 2021

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.