Wie is aansprakelijk in het geval van klachten?

Bijna dagelijks ontvangt de MOA vragen van aangesloten partners. In het afgelopen jaar van bijna 200 aangesloten leden! De aard van de vragen is zeer divers. Het beantwoorden van de vragen gebeurt door experts van binnen en buiten de MOA. Indien de vragen geen dagdelen aan consultancy uren vragen, dan is het MOA-advies gratis. In de MOA Flash zullen we maandelijks een of meer vragen de revue laten passeren.

Wie is aansprakelijk in het geval van klachten?

Als een veldwerkbureau van en opdrachtgever een kant en klare vragenlijst krijgt om die bij een doelgroep af te nemen. In die vragenlijst wordt gevraagd naar bijzondere persoonsgegevens. Echter worden die vragen niet toegelicht waarom ze gesteld worden, met welk doel dus, voor wie en dat men mag weigeren. Dus het veldwerkbureau mag dus die vragen eigenlijk niet zo stellen volgens de AVG, maar de opdrachtgever staat er op dat er niets gewijzigd wordt. Wie is aansprakelijk in het geval van klachten? De opdrachtgever is de verwerkersverantwoordelijke en is in dit geval aansprakelijk. Deze aansprakelijkheid kan niet op het veldwerkbureau worden afgewenteld. Echter het is niet zo dat de verwerker nimmer aansprakelijk kan zijn.

Toelichting:
De opdrachtgever heeft als Verwerkingsverantwoordelijke een verwerker ingeschakeld. Uit de definitie van verwerker blijkt dat een verwerker ten behoeve van een Verwerkingsverantwoordelijke persoonsgegevens verwerkt. In dit specifieke geval zal de Verwerkingsverantwoordelijke de organisatie zijn die aansprakelijk is in geval van bestuurlijke boete/schadevergoeding. Het is dan wel zaak dat de verwerker kan aantonen op schrift/e-mail dat hij de Verwerkingsverantwoordelijke heeft gewaarschuwd. Het is dan niet toe te rekenen aan de verwerker.
Dit is anders in geval van een datalek bij een verwerker. In dat geval kan de schade worden verhaald bij de Verwerkingsverantwoordelijke maar het datalek is niet toe te rekenen aan de Verwerkingsverantwoordelijke en zal dan worden toegerekend aan de Verwerker. Deze laatste toevoeging voordat het idee postvat dat een Verwerker nooit aansprakelijk kan zijn.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.