UK is (nog steeds) een 'onveilig land' als het gaat om persoonsgegevens

Tot 30 juni 2021 (einde van deze maand) kan gegevensverkeer met UK nog plaatsvinden zonder aanvullende maatregelen (afgesproken in EU-UK Trade and Cooperation Agreement) mits de huidige Engelse wet (UK GDPR) niet wordt gewijzigd.

Men hoopt dat UK voor die tijd tot veilig land (adequate level of protection) wordt verklaard waardoor het niet noodzakelijk is om na 30 juni 2021 aanvullende maatregelen te treffen. Is dat niet het geval dan zal men moeten terugvallen artikel 45 AVG, het eerder beschreven model contract.

Op 19 februari 2021 is er een concepttekst verschenen over het feit dat de UK een adequaat niveau van bescherming biedt en daarmee veilig is. Als de UK veilig is verklaard door de Europese Unie dan is het gebruik van het modelcontract van de EU niet (meer) nodig (de opdracht voor overeenkomst en de verwerkersovereenkomst blijven dat wel, maar dat is naar alle veilige landen).

Alle lidstaten van EU hebben inmiddels ingestemd met de concepttekst van de ‘adequacy decision’. De Europese Commissie moet nu nog een besluit nemen en zal dat proberen voor 30 juni 2021. Er is een kans dat 30 juni 2021 niet wordt gehaald. Als dat het geval is dan zal men per 1 juli 2021 toch een beperkte tijd moeten gaan werken met het model contract.

Het is niet duidelijk wanneer de Europese Commissie dit positieve besluit over de UK gaat nemen.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.