Recht op inzage verwerkingsovereenkomst

Wekelijks krijgt het MOA Expertise Center vragen binnen van aangesloten partners. De aard van de vragen is zeer verschillend. Voor het beantwoorden van de vragen worden interne en externe experts ingeschakeld. Er zijn doorgaans geen kosten aan verbonden. Dit keer een vraag over het 'Recht op inzage verwerkingsovereenkomst'

Vraag:

Een marktonderzoekbureau (Verwerker) heeft een verwerkersovereenkomst afgesloten met één van haar opdrachtgevers (Verwerkingsverantwoordelijke), aangezien het marktonderzoekbureau voor een statistisch onderzoek gebruik maakt van persoonsgegevens van de klanten van de opdrachtgever. Het onderzoekbureau heeft van één van de personen uit het ontvangen klantenbestand de vraag gekregen of hij de verwerkersovereenkomst mag inzien. Heeft deze respondent recht op inzage, wat is hier voor het protocol. Waar heeft deze deelnemer precies recht op en hoe moet het onderzoekbureau dit aanpakken?

Antwoord:

Als een klant van de opdrachtgever (betrokkene) een vraag heeft over een gegevensverwerking dan zal hij/zij zich moeten wenden tot de Verwerkingsverantwoordelijke en niet tot de Verwerker. Als de betrokkene vraagt om inzage in de verwerkersovereenkomst dan is het de Verwerkingsverantwoordelijke, bij uitsluiting van anderen, die daarover beslist. Overigens is er geen wettelijke verplichting om de verwerkersovereenkomst ter inzage te geven aan een betrokkene. Dat is ongeveer hetzelfde vragen aan Vrumona of je de receptuur van Pepsi cola mag inzien, die door Vrumona in licentie wordt gemaakt.

 

 

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.