Longidudinaal onderzoek bij dezelfde groep respondenten

Wekelijks krijgt het MOA Expertise Center vragen binnen van aangesloten partners. De aard van de vragen is zeer verschillend. Voor het beantwoorden van de vragen worden interne en externe experts ingeschakeld. Er zijn doorgaans geen kosten aan verbonden. Dit keer een vraag over 'Longidudinaal onderzoek bij dezelfde groep respondenten'.

Vraag:

Een onderzoekorganisatie wil een onderzoek een aantal keer per jaar herhalen (3x per jaar) onder dezelfde groep panelleden. Daarna wil men deze verschillende metingen aan elkaar koppelen om te zien of hetzelfde panellid nu anders over iets denkt dan vier maanden geleden. Er zal niet worden gerapporteerd op persoonsniveau.

Mogen deze verschillende metingen aan elkaar gekoppeld worden? Is hier toestemming van de respondent voor nodig? Of is informeren voldoende?

Antwoord:

Ja, je mag dezelfde groep respondenten meerdere keren benaderen en volgen door de tijd en hun data koppelen.

Als je het onderzoek uitvoert vanuit een bestaand panel dan heb je je eigen “terms en conditions”, die jouw panelleden geaccepteerd hebben. Daarin wordt aangeven wie je bent, waarvoor je info verzamelt en welke afspraken je samen hebt. En mag je op grond daar van dus de koppelingen maken.

Is het een nieuw panel, dan is het aan te bevelen dat je de respondenten vooraf informeert dat je hen een paar keer zal gaan benaderen voor onderzoek. Van belang hierbij is dat je de persoonsgegevens en de verzamelde data na beëindiging van een ronde van elkaar scheidt, pseudonimiseert. Dat betekent dat je aan de data en aan de persoonsgegevens van één respondent dezelfde sleutel hangt. Zodra je opstart voor de tweede en volgende rondes kan je de persoonsgegevens en de verzamelde data weer aan elkaar koppelen door die sleutel. Dat doe je na elke ronde. Daarmee koppel je dus alle data van een zelfde respondent aan elkaar. Na afloop van het onderzoek en dat kan ook na een paar jaar zijn, scheid je de persoonsgegevens en de verzamelde data definitief.

Let op dat eventuele tussentijdse rapportages anoniem dienen te zijn. De onderzoeksdatabase blijft juist niet anoniem omdat je anders de groep over een langere tijd niet kunt volgen, maar artikel 89 Avg schrijft wel voor dat je dan dus moet pseudonimiseren.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.