F-toets

Evenals voor het gemiddelde kan men twee standaarddeviaties met elkaar vergelijken. De op te stellen hypothesen luiden als volgt:

  H0: sdx  =  sdy

  Ha: sdx <> sdy

Om deze hypothese te toetsen worden de beide varianties op elkaar gedeeld (zie formule). Het moge duidelijk zijn dat als de varianties van beide groepen evengroot zijn, dat dan de uitkomst 1 is. Is de variantie van de x-variabele groter dan die van de y-variabele dan krijgt men waarden groter dan 1 en dat kan oplopen tot plus oneindig. Indien de variantie van de x-variabele kleiner is dan de variantie van de  y-variabele dan krijgt men waarden die kleiner zijn dan 1, maar nooit kleiner dan 0.

      

De uitkomst uit deze berekening wordt vergeleken met een theoretische F-verdeling. Deze is natuurlijk heel precies te berekenen, maar de standaardwaarden zijn ook op te zoeken is in nagenoeg ieder statistiekboek.

NB. Voor alle duidelijkheid: in deze toets let men niet alleen op waarden die groter zijn dan p>0,95 (of p>.975, etc), maar ook op de waarden van p<.05 (of p<.025, etc). In beide uitkomsten is sprake van een significant verschil. Bij p>.95 is de variantie in de x-variabele significant groter, en bij p<.05 is de variantie van de x-variabele significant kleiner.

In de anova en in de manova wordt de F-toets ook gebruikt, maar dan alleen voor eenzijdigtoetsen. Men toetst daar of de variantie tussen de groepen groter is dan de rest-variantie.

Copyrights

© Foeke van der Zee / BMOOO - Woordenboek onderzoek, methodologie en statistiek

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.