Reductie

Reductie is een term die in de economie erg bekend is. Het betekent daar dat er minder voor een product hoeft te worden betaald. Reductie is van oorsprong echter een veel algemenere term. Het betekent (in zijn algemeenheid) een vermindering.

In de methodologie van onderzoek verstaat men onder reductie een vermindering van de empirische content. Het begrip huis kan simpelweg omschreven worden als een stenen gebouw. Daarmee ontneemt men aan dit begrip wel het aspect woongenot en alle emotionele ladingen die met het begrip verbonden zijn (zoals mooi/lelijk, mijn/jouw (t)huis, etc.). Dat geldt voor (nagenoeg) alle begrippen: elke manier van uitwerken van een begrip is een vermindering van de empirische content. Een onderzoeker moet zich daar bewust van zijn. Het heeft dus consequenties voor de manier van operationaliseren en de inhoudsvaliditeit en uiteindelijk dus ook voor het gebruik van theorieën en modellen.

Het voert te ver om hier dieper op in te gaan. In het boek Kennisverwering in de Empirische Wetenschappen worden deze begrippen helemaal ontleed in hun onderlinge samenhang.

Copyrights

© Foeke van der Zee / BMOOO - Woordenboek onderzoek, methodologie en statistiek

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.