WWW-enquête

Hetgeen gezegd is over schriftelijk enquêteren, geldt ook voor enquêtes op het world-wide-web. Daarnaast moeten nog een aantal aanvullende opmerkingen worden gemaakt.

Bij schriftelijk enquêteren probeert de onderzoeker het de respondent zo makkelijk mogelijk te maken en de respondent niet op te zadelen met extra werk of onkosten. Dit zou dan ook voor het enquêteren via het world-wide-web moeten gelden. Het laten invullen van een vragenlijst door een website te bezoeken, voldoet niet altijd aan die vereisten. Het inloggen en opbouwen van de site kost extra tijd en als er dan ook nog een speciale code ingevuld moet worden voordat men de vragenlijst te zien krijgt, zijn allemaal extra barrières om ook echt aan het onderzoek deel te nemen. Het mailen van de vragenlijst - zonder technische hoogstandjes die de tijd voor het ontvangen en opsturen nadelig beïnvloeden - is voor de beoogde respondent in ieder geval minder bezwaarlijk. Indien de geënquêteerde over een snelle internet verbinding beschikt is dit probleem minder groot, maar niet iedereen beschikt over een dergelijke aansluiting.

Een belangrijk nadeel is, dat men vrijwel zeker geen representatieve respons krijgt. In tegenstelling tot de telefoon, heeft niet iedere consumentenhuishouding een eigen aansluitpunt. En hoewel steeds meer huishoudens een aansluiting hebben op het world-wide-web, zullen er toch ook een aantal groepen buiten de boot vallen zoals de ouden-van-dagen en de huishoudens met een laag inkomen. Dit zal de representativiteit nadelig beïnvloeden tenzij men stelt dat deze buiten de populatie of doelgroep valt. Voor bedrijfshuishoudingen is dat waarschijnlijk beter. Desalniettemin blijft het achterhalen van de juiste e-mailadressen een groot probleem omdat die niet openbaar zijn.

Beide bovenstaande problemen kan men proberen op te lossen door gebruik te maken van een panel. Voor onderzoek onder consumenten wordt in toenemende mate gebruik van gemaakt van panels.

Een voordeel van het enquêteren via het world-wide-web is dat men gebruik maakt van een digitale versie van de enquête. Daardoor zijn doorverwijzingen naar bepaalde vragen gemakkelijker: het antwoord op een bepaalde vraag geeft aan of de respondent ook de andere vragen over dat onderwerp krijgt te zien, of dat die worden overgeslagen. Dit voorkomt dat de respondent vragen invult die niet voor hem van toepassing zijn.

In de digitale versie van de vragenlijst is het mogelijk om er animaties in op te nemen. Men kan een kort filmpje vertonen en daarna een aantal vragen daarover stellen.

Copyrights

© Foeke van der Zee / BMOOO - Woordenboek onderzoek, methodologie en statistiek

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.