Liefde op de werkvloer

Wat te doen als werkgever wanneer collega’s verliefd op elkaar worden? Werknemers spenderen bijna iedere dag tijd met elkaar. Veel collega’s werken intensief samen en genieten van elkaars gezelligheid tijdens de pauzes en de werkborrels. Mooie vriendschappen kunnen hieruit ontstaan en zelfs liefdesrelaties.

In principe is de werknemer vrij in het kiezen van de relaties die hij wil opbouwen op de werkvloer. Waarom zou een ander daar iets over mogen zeggen? Toch kan het zo zijn dat het bedrijfsbelang zich tegen de romance van collega’s verzet. In dit artikel zal met een juridische blik gekeken worden naar liefdes op de werkvloer.

Recht op privacy

Op grond van de wet is het niet verboden dat een werknemer een affectieve relatie aangaat met een collega. Het uitgangspunt is dat het aangaan van een affectieve relatie met een collega een privéaangelegenheid is. De werkgever dient het recht op privacy van de werknemer dan ook te respecteren. Dit recht blijkt uit artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin is bepaald dat een ieder recht heeft op respect voor zijn privé leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. Het recht op privacy strekt zich ook uit tot de werkvloer. Dit is begrijpelijk; een groot deel van het persoonlijk leven van de mens speelt zich namelijk af op het werk.

Onwerkbare situaties

Wel of niet een relatie aangaan met een collega is een persoonlijke aangelegenheid, toch zijn er situaties denkbaar waarbij de werkgever hier iets over te zeggen heeft. Als er een onwerkbare situatie op de werkvloer ontstaat (bijvoorbeeld als de relatie speelt tussen een leidinggevende en één van zijn ondergeschikten) of als die relatie op een andere manier schade kan toebrengen aan de werkgever (bijvoorbeeld bij concurrentiegevoelige informatie), kan dit een gerechtvaardigd belang voor de werkgever zijn om grenzen te trekken.

Ontslag?

In uitzonderlijke gevallen kan ontslag de enige optie zijn voor de werkgever. Dit kan aan de orde zijn wanneer er sprake is van een ongelijke relatie, zoals die tussen een leidinggevende en een werknemer. Deze maatregel dient wel proportioneel te zijn en er mag geen minder ingrijpende redmiddel zijn. Relaties tussen ‘gelijkwaardige collega’s’ leiden in het algemeen niet snel tot ontslag omdat een inbreuk op het recht van privacy daar minder snel gerechtvaardigd is. Uit de rechtspraak volgt dat het recht op privacy een groter belang lijkt te zijn dan het belang van de werkgever.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.