Hoe kunnen Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Nederland?

Sinds de oorlog in Oekraïne is er een grote stroom vluchtelingen bijgekomen. De Europese Unie heeft daarom maatregelen aangenomen om hulp en bescherming te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. De Nederlandse overheid heeft invulling gegeven aan de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Het is daarom voor vluchtelingen uit Oekraïne mogelijk om vrij in Nederland aan het werk te gaan. Maar hoe kunnen Oekraïnse vluchtelingen dan precies aan het werk in Nederland?

 

De werkgevers dienen vluchtelingen minimaal twee werkdagen voor aanvang van het werk aan te melden via een formulier bij het UWV. Na aanmelding hoeven werkgevers geen ontvangstbevestiging af te wachten en kunnen de vluchtelingen alvast gaan werken. Op het moment dat de duur van de arbeid of de werkzaamheden veranderen, zullen de werkgevers dit moeten doorgeven met een apart formulier. Let op, indien werk geschiedt zonder aanmelding of op basis van onjuiste informatie, kunnen er boetes volgen op basis van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV).

De vluchtelingen mogen alleen in Nederland werken op basis van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat een overeenkomst van opdracht of werken op basis van zelfstandige arbeid niet mogelijk is. Daarnaast zijn de regels van het Nederlandse arbeidsrecht van toepassing op de arbeidsovereenkomst en het uitbetalen van loon. Hierdoor hebben vluchtelingen recht op het minimumloon, de vakantiebijslag van 8%, girale betaling van loon, etc.

Tot slot zullen werkgevers op basis van de standaardwijze de werknemers uit Oekraïne dienen te identificeren en moeten zij dus ook opgenomen worden in de salarisadministratie.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.