Betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een eigen kind, adoptiekind of inwonend stief- of pleegkind recht op betaald ouderschapsverlof.

De omvang van dit verlof bedraagt negen keer de arbeidsduur per week en de werknemer heeft recht op een uitkering van het UWV ter grootte van 70% van het dagloon. Ouderschapsverlof was tot de inwerkingtreding van de wet in principe onbetaald. Voorwaarde voor het betaald ouderschapsverlof is dat de werknemer deze negen weken moet opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Het resterende (onbetaalde) ouderschapsverlof van zeventien weken kan worden opgenomen tot de achtste verjaardag van het kind.

Het betaald ouderschapsverlof kan op elke gewenste wijze, qua spreiding, opgenomen worden, zolang het maar opgenomen wordt voordat het kind één jaar wordt. Wanneer de werkgever het verlof heeft goedgekeurd mag de werkgever het goedgekeurde verlof niet zomaar eenzijdig wijzigen. Ouderschapsverlof is namelijk een recht waar de werkgever niet zomaar van mag afwijken. Werkgevers kunnen wel, na overleg met de werknemer, de gewenste invulling van het verlof wijzigen tot vier weken voor intreding van het verlof op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. De werkgever moet dan schriftelijk aangeven waarom het aangevraagde verlof moet worden gewijzigd. Op grond van de jurisprudentie moet de werkgever hiervoor aantonen dat de feitelijke invulling van het ouderschapsverlof in dit concrete geval tot onoverkomelijke problemen zal leiden. Dit betekent dat er dus sprake moet zijn van een ernstige ontwrichting van de onderneming, iets wat in de praktijk niet snel voorkomt. Als de werknemer bijvoorbeeld in ploegendienst werkt en er door het verlof roostertechnische problemen ontstaan, moet de werkgever eerst kijken of hij vervanging kan regelen. Deze inspanningsplicht gaat zo ver dat de werkgever zelfs de optie vervanging d.m.v. uitzendkrachten moet overwegen om zwaarwegende problemen in het bedrijfs- of dienstbelang op te lossen.

De wet voorziet in betaald ouderschapsverlof voor kinderen die al geboren zijn vóór de invoering van de wet. Dit betekent dat de werknemer met een kind dat geboren is op 1 september 2021 nog recht heeft op betaald ouderschapsverlof. Desondanks blijft vaststaan dat het ouderschapsverlof opgenomen dient te worden vóór het eerste levensjaar van het kind. Hierdoor heeft de werknemer slechts vier weken recht op betaald ouderschapsverlof.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.