De cursus omvat de basiskennis over het inzetten van sensorisch onderzoek voor productontwikkeling in de voedingsmiddelenindustrie op mbo-/hbo-niveau. Deze is bestemd voor mensen die werken met voedingsmiddelen en meer kennis, inzicht en vaardigheden willen opdoen op het gebied van productontwikkeling en de factoren, die de sensorische waarneming van voedingsmiddelen beïnvloeden en dat bekroond willen zien met een Inholland Academy/MOA certificaat.
In de cursus Sensorisch Onderzoeker en Productontwikkeling worden de volgende onderwerpen behandeld:
- basis Sensoriek
o hoe zet je de zintuigen in om smaak en textuur te meten/beoordelen?
- basis Productontwikkeling
o waar moet je rekening mee houden bij het herformuleren van een recept?
o Interacties van ingrediënten in product en de gevolgen voor de smaak
o hoe maak je een goede proefopzet?
o Factoren van buiten, die de smaak van een product beïnvloeden (bijv. bodem en klimaat)
- combinatie van Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling
o fysische gevolgen van productontwikkeling
o bruinkleuringsreacties en de vorming van aroma’s
o invloed van textuur op smaakbeleving
o koppeling van sensorische gegevens aan instrumentele gegevens als textuurmetingen kun je wat je proeft ook meten?
o rol van de verpakking
Aan het eind van de leergang wordt je kennis getoetst en ontvang je bij succesvolle afronding een Inholland Academy/MOA certificaat.
Toetsing
Deze cursus wordt afgesloten met een examen en assessment.
Start
Dag 1: 15 september 2023, 9.00 - 17.00 uur
Dag 2: 22 september 2023, 9.00 - 17.00 uur
Dagdeel 3: 29 september 2023: examen en assessment van 13.00 tot 17.00 uur
De cursus duurt in zijn geheel 2,5 dag.
Belangrijkste literatuur:
Brinkman, J.H.M. (2020, 6e druk) Proeven van Succes: sensorisch onderzoek: technieken, procedures en toepassingen, Amsterdam , CLOU.
Kilcast, D. (2010) Sensory Analysis for Food and Beverage Quality Control A Practical Guide, Woodhead Publishing
Diverse artikelen.
(Zit bij de prijs inbegrepen).