Kurtosis

Bij kurtosis gaat men na of de verdeling een scherpe top heeft dan wel dat de verdeling nogal vlak is. De formule ziet er vrij ingewikkeld uit, maar eigenlijk is het niet veel meer dan kwadraten en vierde machten van de afzonderlijke x-waarden (zie formule). Is er sprake van een normaalverdeling dan heeft de kurtosis bij deze formule een waarde van 0. Een negatieve uitkomst wijst op een vlakkere verdeling en een positieve uitkomst als een scherpere verdeling dan de normaalverdeling.

De kurtosis is statistisch te toetsen waarmee aangegeven kan worden of de gevonden verdeling afwijkt van de normaalverdeling. Men doet dat gewoonlijk niet, omdat deze uitkomst geen of nauwelijks consequenties heeft voor de uit te voeren analyses met deze variabele. Kurtosis wordt eigenlijk alleen maar gebruikt ter beschrijving van de variabele.

Kurtosis is één van de kenmerken van een analoge verdeling. Andere kenmerken zijn scheefheid, gemiddelde, modus, mediaan, range, spreiding (standaarddeviatie en variantie)

Copyrights

© Foeke van der Zee / BMOOO - Woordenboek onderzoek, methodologie en statistiek

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.