Spearman rangcorrelatie

De mate van samenhang wordt berekend met deze formule:

null

De interpretatie van deze toets is in grote lijnen dezelfde als voor de productmoment correlatiecoëfficiënt. De waarde die uit deze formule komt, ligt altijd tussen de -1 en 1. Als de uitkomst exact 1 is, dan is er een perfect verband: de rangorde score op de ene variabele komt overeen met de rangorde score op de andere variabele. Ook bij -1 is er sprake van een perfecte samenhang alleen is de rangordening precies tegengesteld. Hoe verder de uitkomst van 1 of -1 afwijkt des te minder komen de rangordescores van de ene variabele overeen met de rangorde score op de andere variabele. De waarde 0 betekent dat er geen samenhang is tussen beide variabelen. Hoe meer de waarde van 0 afwijkt des te sterker is het verband.

Om na te gaan of een bepaalde samenhang significant is, dat wil zeggen of het van 0 afwijkt, kan worden getoetst met de volgende formule die (nagenoeg) dezelfde als die voor de productmoment correlatie (met n - 2 vrijheidsgraden).

null

Op de Spearman rangcorrelatie wordt wel de kritiek geleverd dat het niet een echte toets is voor variabelen op ordinaal niveau. Gesteld wordt dat het een verkapte vorm is van de productmoment correlatie. Dit betekent dat men een toets voor een hoger niveau uitvoert op gegevens op een lager niveau. Om deze reden is het beter om Kendall's tau te gebruiken.

Copyrights

© Foeke van der Zee / BMOOO - Woordenboek onderzoek, methodologie en statistiek

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.