Profgroep Digital Analytics

Profgroep Digital Analytics maakt deel uit van de MOA, hét Nederlandse Expertise Center voor Marketing-Insights, Onderzoek & Analytics. Profgroep Digital Analytics stelt zich ten doel om het werkgebied van Digital- en Webanalytics te ondersteunen en te promoten. Onze leden bestaan uit digital analytics bureaus, webanalisten en digital analisten. Daarnaast is iedereen welkom die zich bezighoudt met digital data om inzichten in klantgedrag te vergroten, campagnes te verbeteren en sites te optimaliseren. Profgroep Digital Analytics heeft een focus op kwaliteit, op het ontwikkelen van kennis en op wet- en regelgeving.

Bestuur

Het bestuur van de profgroep Digital Analytics is verdeeld in de volgende werkgroepen:
Opleiding & onderwijs
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., CEO, Traffic Builders, T 06 26702467
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Hogeschool van Amsterdam
ISO & wetgeving
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Research director, Stichting Kijkonderzoek, T 06 21899889

Wat we doen als profgroep

1. Promotie vakgebied
De MOA zet zich via het platform in om meer bekendheid aan het vakgebied Digital Analytics te geven. Iedereen praat over big data zoals er in het begin werd gesproken over social media. Maar pas een klein percentage van het bedrijfsleven heeft een daadwerkelijke data strategie. Een goede data strategie kan zorgen voor omzet en aanzienlijke groei.
2. Integriteit en Fair Data

Met een lidmaatschap van de MOA onderschrijf je de MOA integriteitscode voor onderzoek en analytics. Wat inhoudt dat je verantwoord omgaat met persoonsgegevens. Dit kan je uitdragen naar opdrachtgevers en/of je interne stakeholders.
Het Fair Data keurmerk is een branchekeurmerk dat alleen gebruikt mag worden door marketing, insights en analytics organisaties die lid zijn van de MOA. Organisaties kunnen met dit keurmerk laten zien dat zij transparant en ethisch met data om gaan. Deze Fair Data companies zullen nooit zonder toestemming van de consument de verkregen informatie voor andere doeleinden gebruiken dan waarvoor de consument die gegevens heeft verstrekt. In gevallen dat het niet mogelijk is om die toestemming redelijker wijze te verkrijgen zal een Fair Data company de consument zo goed als mogelijk informeren over het gebruik van de verkregen informatie.

3. Quality Standard
In 2014 heeft het Digital Analytics platform de MOA Quality Standard voor Digital Analytics gelanceerd. Dit is tot nu toe het eerste en enige internationale document waarin werk- en kwaliteitsprocedures voor Digital Analytics en big data staan omschreven.
De kwaliteitsstandaard dient zelfs als uitgangspunt voor een nieuwe internationale ‘NEN-ISO 19731:2017 Digital analytics and web analyses for purposes of market, opinion and social research - Vocabulary and service requirements'. Op dit moment zijn al zes Digital Analytics bureaus gecertificeerd voor deze quality standard.
4. Belangenbehartiging
MOA heeft eigen lobbyisten in Den Haag. Zij scannen dagelijks relevante berichten voor het platform Digital Analytics. De MOA lobbyisten komen op voor de belangen van de beroepsgroep en doen (verbeter) suggesties voor wetgeving. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de privacywetgeving, het plaatsen van cookies en het zonder toestemming mogen analyseren van verzamelde (online) data.
5. Netwerk & platform
Het vakgebied van Digital Analytics is constant in beweging, nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. MOA organiseert bijeenkomsten waar ervaringen gedeeld worden en waar ruimte is om te sparren met collega’s uit andere organisaties. Hoe groter het platform hoe groter jouw netwerk, dus meld je aan en ‘spread the word’.
6. Kennis delen & kennis ontwikkelen
 • Maandelijkse nieuwsbrief: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Vier keer per jaar organiseren wij een gratis te bezoeken MOA Digital Analytics Middag – een middag met 3 à 4 inspirerende sprekers, ruimte voor discussie en netwerken.
 • Het jaarlijkse Digital Analytics Congres in oktober
 • Vakgerichte trainingen en workshops MOAcademy's
 • MOA/Beeckestijn Opleiding Digital & Web Analist
 • Expertise sessies voor Digital Analytics
 • Daarnaast worden de laatste trends en ontwikkelingen uit het vakgebied gecommuniceerd via ClouToday, Clou, MOAflash en MOAweb.

Wil je lid worden van de profgroep?

Wil jij groeien in Digital Analytics? Word dan lid van Profgroep Digital Analytics en profiteer direct van deze voordelen:

 • Jaarlijks met flinke korting naar het Digital Analytics Congres
 • Vier keer per jaar GRATIS toegang tot de MOA Digital Analytics Middag
 • Schrijf je in voor onze Digital Analytics trainingen
 • Blijf tevens op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied via de Clou, Cloutoday, MOAFlash en MOAweb
 • Ontmoetingen met interessante vakgenoten
 • Onderschrijf de integriteitscode

Meer weten over de profgroep?

Bent u op zoek naar een Digital & Web Analist? Raadpleeg dan het Register.

Expert opleiding Digital & Web Analist

De opleiding bestaat uit 20 colleges, een individuele eindopdracht, Google Analytics examen en een MOA eindtoets. De opleiding leert je concreet hoe je aan de slag kunt met Digital- & Webanalytics.

Register Digital Analytics Experts

Kandidaten die zijn geslaagd voor het MOA/Beeckestijn examen met minimaal een 7, zijn toegelaten tot het Registered Digital- en Webanalist (RDWA). Bekijk het overzicht.

Examencommissie

De examencommissie bestaat uit vertegenwoordigers uit de MOA Profgroep Digital Analytics.

Klachtenprocedure

Heeft u een klacht over het MOA/Beeckestijn examen? Raadpleeg dan het examenreglement voor de procedure.

Activiteiten

Opleiding Expert Digital & Web Analist

In samenwerking met Beeckestijn biedt MOA de expert opleiding Digital & Web Analist aan.

MOA Digital Analytics Middag

Vier keer per jaar wordt er een MOA Digital Analytics Middag georganiseerd. Kijk voor de data in de MOAgenda.

Digital Analytics Congres
8 oktober 2019

Jaarlijks wordt in oktober het Digital Analytics Congres georganiseerd. Bekijk een impressie van 9 oktober jl. 

MOA-leden Digital Analytics
Welke Digital Analytics bureaus zijn aangesloten bij de MOA? Bekijk Dutch Research Directory voor een actuele lijst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van nieuws, vacatures, events van het MOA Expertise Center!

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.