Het studiekostenbeding, wat gaat er veranderen?

In de wet is bepaald dat wanneer de werkgever een scholingsplicht op grond van de wet of een cao heeft, de verplichte opleiding voor de werknemer moet betalen. Daarbij moet de werkgever de werknemer zoveel mogelijk in de gelegenheid moet stellen om de scholing tijdens arbeidstijd te volgen.

Lees verder

Hoe kunnen Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Nederland?

Sinds de oorlog in Oekraïne is er een grote stroom vluchtelingen bijgekomen. De Europese Unie heeft daarom maatregelen aangenomen om hulp en bescherming te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. De Nederlandse overheid heeft invulling gegeven aan de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Het is daarom voor vluchtelingen uit Oekraïne mogelijk om vrij in Nederland aan het werk te gaan. Maar hoe kunnen Oekraïnse vluchtelingen dan precies aan het werk in Nederland?

Lees verder

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is een veelbesproken onderwerp, vooral naar aanleiding van de incidenten rondom tv-programma The Voice of Holland. Het is een serieus probleem in onze samenleving, dat (ernstige) gevolgen heeft voor de direct betrokkene, zijn of haar directe (werk)omgeving, de organisatie en de maatschappij.

Lees verder

Heeft een werknemer recht op loon tijdens een staking?

Het is regelmatig in het nieuws: werknemers die staken. Staking is de tijdelijke weigering om arbeid te verrichten door een groep medewerkers met als doel een bepaald collectief belang te behartigen. Het in staking gaan is een recht van werknemers op grond van het Europees Sociaal Handvest. De werkgever wordt door een staking getroffen. Hij heeft geen arbeidskrachten meer en daardoor kan hij zijn verplichtingen naar klanten niet meer nakomen.

Lees verder

Coronamaatregelen en een beroep op calamiteiten- en/of kortdurend zorgverlof

Ter voorkoming van de verdere verspreiding van de omikron-variant van corona, heeft de overheid nieuwe maatregelen getroffen. Eén van deze maatregelen is dat de scholen weer dicht moeten. Hoewel de noodopvang open blijft voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen, zullen de alarmbellen van andere ouders weer gaan rinkelen, want waar kunnen de overige kinderen heen en wat moet je doen als je als ouder geen opvang kunt regelen? Kunnen werknemers een beroep doen op het calamiteiten- of het kortdurend zorgverlof?

Lees verder

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.